MAGIN FANNS 1 BLODET

- DET ROADE MÅNGA


I sin ilsket röda hatt och sin svarta slängkappa blev trollkarlen Rolfino en förebild för många illusionister runt om i Sverige.

Sitt riktiga namn, Rolf Homman, trollade han bort redan i tonåren, då karriären tog fart på allvar i samhällena utmed Västerdalälven. Det blev alltså kort och gott Rolfino - ett av landets mest kända artistnamn inom branschen.

Rolfino växte upp i Brätjärna, en by intill Mockfjärd, under 1930- och 1940-talen. Trolleriet hade han i blodet, något som han upptäckte vid släktforskning långt senare i livet. Både hans morfar och farfar, som levde på 1800-talet, sysslade med "svartkonst", som exempelvis att spå i framtiden och stoppa häftiga blodflöden med mera.

Karriären startade Rolf när han var tolv år. Han hade då inspirerats av Ingemar Lindberg, en trollkarl som under 1940-talet bland annat besökte Mockfjärd. Med intensiv träning blev fingerfärdigheten snart ganska god, och han vågade med tiden fundera på att uppträda. De första redskapen blev ringar, näsdukar och mynt - de klassiska.

Sin första show gav Rolf som 14-åring på skolan hemma i Brötjärna, där han också var elev. Betyget blev gott, publiken applåderade förtjust och bara någon dag senare bestämdes att han skulle göra fler framträdanden. Inför showen, där IOGT var medarrangör, hade han tillverkat egna affischer, och biljettpriset var 50 öre för barn och 75 öre för vuxna.

"Ett av mina första nummer var att trolla bort ett ljus. Allt gick smidigt och lätt. Efter den -premiärföreställningen kom en förfrågan om engagemang under ytterligare en underhållningskväll och det ville jag ju naturligtvis", berättar Rolfino.

Turnerandet kom igång på allvar, när han hade fyllt 16 år. Rolfino kördes av droskägaren Helmer Max till hyrda lokaler i Gagnef, Djurås, Dala-Floda eller Vansbro, där han underhöll bygdens folk med sina trick.


"Det var en spännande tid. Lokalerna brukade kosta 25 kronor per tillfälle att hyra och jag tog en krona i inträde. 1 biljettluckan tjänstgjorde Helmer. På så sätt hade han sysselsättning undertiden.

50 personer i publiken var inget ovanligt och med så många åskådare blev det en rejäl slant över. Kvällar av den digniteten sporrade mig givetvis till en fortsättning", säger Rolfino.

Något år senare, 1954, startade han en egen varieté, Rolfinos Tältshow. Ensemblen bestod, förutom trollkarlen Rolf no, av en down, en fakir, musiker - och en nakendansös! Gruppen reste runt med ett eget tält och presenterade sina föreställningar på olika platser runt om 1 landet, inte minst på de stora marknaderna i Kivik och Skänninge.

"Det här var ett jobbigt liv. Att flacka runt och bygga tält var inte något man orkade med i längden. Vi höll på i ett par år och sedan skiljdes vi.

Nakendansösen fick förresten inte uppträda på riktigt. Det fanns lagar för sånt. Hon fick stå stilla i en tjusig pose, inte dansa eller röra sig", förklarar han.

När varietén ropat ut sitt sista: "Kom och se, kom och se!" - då väntade militärtjänstgöringen för Rotfino. Han blev placerad vid F 15 i Söderhamn och därfick 1 umparkompisarna verkligen vara med om en spännande fritid. Rolfino hade nämligen hittat ett nytt redskap.


"En bok skriven, 1910, av en amerikansk trollkarl om tankeexperiment fick mig intresserad av hypnos, eller suggesion som det också heter. Mina kamrater på luckan fick bli offer för min enträgna vilja att praktisera mina nya kunskaper."

Det utspelades många dråpligheter, när soldaterna exempelvis började dansa med kvastar eller sätta sig ned och fiska. Både Rolfino och de som tittade på hade sanslöst roligt.

"Knepet där är, att kunna placera den utvalde i en situation med hjälp av ett övertygande tal, där personen sedan känner sig trygg och gör som jag säger. Att använda ögonen är mer ett sätt för att proceduren ska se effektfull ut."

Just hypnostrcken blev Rolfinos stora slagnummer genom åren, en speciell genre som han blev mycket duktig på.

Längre fram i karriären engagerades Rolfino för olika underhållningsarrangemang. Det kunde gälla fester och konferenser - på båtar eller i TV. Oftast var hans dagar

Rolf Rolfino Homman

 

Känt dalfolk i 20:e seklet

härliga. Han fick träffa många människor och det handlade om en varierad tillvaro. Ändå hade Rolfino ett vanligt arbete vid sidan om, åtminstone under en period. Han var bilskollärare i Falun och Borlänge.

"Det hjälpte upp ekonomin och passade mig utmärkt. Jag har alltid varit intresserad av bilar och att träffa människor. 1 det här jobbet kunde jag kombinera dessa intressen", berättar Rolfino.

Hans intresse för bilar har hängt med i alla tider. Främst har det handlat om märket Ford. Under årens lopp har han varit ägare till en Thunderbird, några Taunus, Zephyr och Mustanger.

1 strålkastarens sken på scenen gav Rolfino sin publik det den önskade — med ackuratess! Det råder ingen tvekan om att han är en av de största i sitt slag. Det finns flera belägg för det. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson använde Rolfino som förebild för sin sketch Trollkarlen Alfred Lindeman. 1 böckerna Från scen & cabaret och Trollare och andra underhållare finns han med, och när den allvetande nöjesjournalisten Uno Myggan Eriksson skrev sitt Nöjeslexikon tvekade han inte att ta med Rolfino.

Hans konster har fört honom till många intressanta platser världen runt, bland annat Hawaii. "Att det skulle bli så här kunde jag aldrig drömma om som ung. De resultat jag nått överstiger vida mina drömmar", förklarar han.

Rolfino blev med tiden en förebild för många av Sveriges illusionister, faktiskt något av en legend. Kanske även Joe Labero, också en av vår tids största inom det här området, sneglade på Rolfino som ung. De två personligheterna turnerade dessutom tillsammans under en period på 1980-talet.

1 mer än 50 år har Rolfino svängt sitt trollspö. Antalet föreställningar har för länge sedan passerat tusenstrecketHans magi har skapat förundran och roat. På senare år har han haft sin livskamrat Margaretha som medhjälpare. Henne har han sågat itu många gånger - men kärleken, den har inte gått sönder.


Källa:


Känt dalafolk i 20:e seklet


av Pelle Marklund & Mikael Forslund

 Känt dalfolk i 20:e seklet 

Rolf Rolfino Homman

* 1934

Trollkarlen från Mockijärd, har under många decennier roat människor runt om i landet med sitt spö, sin hatt och sin kappa. Suggestion blev hans stora trick —en genre som han var mästare i.