Birger Lindell berättar 

Min farfar och farmor bodde på det vi dag kallar ”Petters Anderses” adress Bröttjärna 425. De var: 

Lind Erik Matsson född 1846-03-22 i Bröttjärna, död 1920-03-25 i Bröttjärna, bonde, gift 1870-11-26 med 

Smed Karin Andersdotter född 1846-10-24 i Ersholn, Mockfjärd, död 1908-01-13 i Bröttjärna.


Morfar och mormor bodde vid det vi kallar ”Reijeres eller Ris mases” adress Bröttjärna 449. De var:

Ris Mats Andersson född 1844-06-11 i Sähl, död 1923-08-02 i Bröttjärna,

bonde i Sähl och Bröttjärna, gift 1869-07-03 med 

Bengts Anna Matsdotter född 1843-07-28 i Bröttjärna, död 1915-08-30 i Bröttjärna.


Mina föräldrar var:

Lind Anders Ersson (Anders Lindell) född 1871-05-12 i Bröttjärna, död 1942-05-12 i Åhl. Han var överlärare i Åhls socken, gift 1896-12-31 med

Ris Kerstin Matsdotter född 1872-01-22 i Sähl, död 1961-01-06 i Åhl.


Farfar och farmor


I en minnesbild från mycket tidig ålder ser jag farmor skymta på gården utanför stugan som farfar byggt på den avskilda gårdsplats i byn, där hans far bott. Min farfars stuga byggdes närmare bygatan än de gamla husen på den kringbyggda gården och stod i öst-västlig riktning, med storstugan närmast byvägen.

När jag i minnet ser min farmor framför mig, är hon en kraftfull kvinna som väl förstår att sköta om hus och hem. Hon är vid över höfterna, särskilt vintertid, då hon bär skinnkjortel. Inkommen i stugan dröjer hon en stund där framme vid den öppna spisen och värmer sig vid brasan. Hon bär alltid hätta som ramar in hennes fylliga och uttrycksfulla ansikte. Som liten pojke kom jag en gång in i storstugan och överraskade henne barhuvad utan hätta. Då drog hon sig undan.

Så fort farmor genom gavelfönstret ser något skymta ute på byvägen går hon fram till fönstret, drar den ena lilla gardinen av hemvävt linnetyg lite åt sidan och tittar ut mot vägen för att se vem som kommer. – Jag undrar vem det kan vara, är hennes vanliga uttryck, när någon gång en främling förirrat sig in i byn. I minnet ser jag också farmor sköta om ett småbarn, utanför timmerväggen, när stugan, torkar hon barnet i stjärten med husmossa i stället för papper. Så var vanligt förr när man ville spara på de få tidningsexemplaren av Dalpilen. Borta i byns lilla handelsbod fick man sällan något omslagspapper, när man gjorde sina små inköp.

Farfar sitter vid bordet med sin brödkvarn. Han förlorade tidigt sina tänder och måste smula det torra, hårda rågbrödet. Eller är han på väg ut till den gamla vedboden eller ”vellrä” som man säger, för att hämta in mera ved att lägga in i ”graven” bakom den väldiga spismuren. En lång senig gestalt som sällan ler. Att han är orakad på vardagen tar jag som naturlig sak. Det tar tid att raka sig och tiden är dyrbar. Det är mycket som ska göras. Och under vardagen kommer sällan någon som man måste göra sig fin för.

Minnena av dessa båda gamla från mina allra första levnads år är svävande och har så småningom fördunklats och kanske blandats med hörsägner. Och dessutom bodde jag under de tre första åren med mina föräldrar i den gamla mindre stugan på ”Lind Mases” gård, men sprang dagligen in till farfar och farmor.

Min farmor, Smed Karin Andersdotter, var från Smed-släkten. Hon var född år 1846 i byn Ersholn. Hon gifte sig med min farfar Lind Erik Matsson, som också var född år 1846. På det sättet kom min farmor att bosätta sig i byn Bröttjärna. Det var lite längre från kyrkbyn än vad hon var van vid från barndomen.



Morfar och mormor


Min morfar, Ris Mats Andersson, var född i Sähl år 1844, men han hade flyttat ned till Bröttjärna år 1875. Min mormor Bengts Anna Matsdotter var född 1843 i Brändgården. Den låg mitt emot den stuga morfar byggde i byn, när vägen till Sähl.

Liksom hos min farfar vette ett fönster i storstugan ut mot byvägen, så att man hade utblick över vad som hände där, genom gavelfönstret såg man ut över den lilla trädgården eller ”täppan” med sina fruktträd, och där bortom låg fäjs, stall, lada och vedbod.

Av mina morföräldrar har jag inget tidigt minne. De bodde ju längre upp i byn. Min mor berättat att när jag var mycket liten, var det många barn som hade ”Engelska sjukan” eller rakit. Det är en sjukdom som ger rubbningar i skelettets förkalkning hos små barn. De viste inte då att dessa barn led av brist på vitaminer.



Mina föräldrar


Mina egna föräldrar bodde sålunda i den lilla parstugan i Lind Mases. Min far Lind Anders Ersson var född år 1871. Min mor Ris Kerstin Matsdotter kom från Ris Mases och var född år 1872. I vigselboken står årtalet 1896 och från det året var deras levnadsöden förenade. Fars båda äldre bröder dog mycket unga, barnadödligheten var stor på den tiden. Fars båda yngre systrar, Anna och Kerstin blev så småningom gifta och levde kvar med sina familjer på farfars gård.